Iets wat veel mensen niet weten is dat het prima mogelijk is om slakken in een aquarium te houden. Waterslakken zijn niet alleen leuk, maar ook handig voor het biologische evenwicht. Ze eten algen en zijn daarnaast goede afvalverwerkers: ze ruimen namelijk uitwerpselen van visjes op. In veel aquarium zaken zijn slakken gewoon te koop, maar het is ook mogelijk dat je ze per ongeluk als eitje meekrijgt in een waterplant.
Er zijn talloze verschillende waterslakken, waarvan er een aantal zeer geschikt zijn voor een aquarium. De appelslak is hier een voorbeeld van. Deze zoetwaterslak is zeer indrukwekkend door het grote uiterlijk: soms kunnen ze wel een doorsnede van ruim 15 centimeter bereiken en zijn hierdoor meteen een van de grootste zoetwaterslakken die er bestaan. Heb je een slakkenplaag? Zet dan de Roofslak in. Dit slakje eet namelijk andere slakken, en is daarnaast mooi van kleur (paarsig/bruinig gestreept). Met een teveel aan algen kun je het beste kiezen voor een zebranapslak, welke je graag van overtollige algen afhelpt.
Doordat slakken veelal erg gevoelig zijn voor temperatuurverandering en waterkwaliteit verandering, kun je ze niet meteen vanuit het transport potje in het aquarium gooien. Zorg dat ze rustig aan kunnen wennen. Laat bijvoorbeeld een potje met transportwater en de slakjes in het aquarium drijven zodat de temperatuur overgenomen kan worden. Voeg vervolgens om het kwartier een beetje aquariumwater aan het transportpotje toe. Na anderhalf uur kun je de slakjes in het aquarium plaatsen.
Slakken zijn natuurlijk leuk, maar een teveel aan slakken is vervelend. Ze eten al je planten op, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er is een handig trucje om het aquarium van overtollige slakken te ontdoen. Leg 's nachts komkommerschijfjes in het aquarium. Hier komen slakken op af en de volgende ochtend kun je de komkommerschijfjes inclusief slakken uit je aquarium halen.